Schorpioenenforum
19 februari 2020, 10:49:07 *
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Login met gebruikersnaam, wachtwoord en sessielengte
 
   Startpagina   Help Zoek Inloggen Registreren  
Pagina's: [1]
  Print  
Auteur Topic: Beginnen met schorpioenen  (gelezen 6298 keer)
Jeroen Kooijman
Forum eigenaar
Administrator
******
Geslacht: Man
Berichten: 3.498WWW
« Gepost op: 21 november 2009, 17:38:43 »

Wat heb je nodig om met het schorpioenen houden te beginnen?

Terrarium
Minimum maten zijn ongeveer 20*20*30 Hoe groter het soort hoe groter het terrarium, voor bijvoorbeeld een Pandinus imperator die vrij groot word kun je beter voor een 50*30*40 kiezen, daar zal een groot soort zich een stuk prettiger in voelen..  Waar je ook op moet letten is dat jonge diertjes niet gelijk in een (te) groot terrarium komen te zitten, dit vergroot de kans op achtergebleven voedsel-dieren, met als gevolg, ongedierte als mijt bijvoorbeeld, plus dat het dier zijn prooi niet goed kan vinden..

Bodemmateriaal
Voor de tropische soorten gebruik je het zogenaamde cocopeat of turfstrooisel. Turfstrooisel kun je vrij gemakkelijk verkrijgen in je lokale intratuin, tuinwereld etc. Let wel op dat hier geen bestrijdingsmiddelen of andere chemicalin in verwerkt zijn die de gezondheid van je schorpioen nadelig kunnnen benvloeden. Voor de woestijn-soorten kun je naar je reptielen zaak gaan en daar zakken zand kopen, maar je kunt ook zand bij de bouwmarkt halen, let ook hier heel goed op bestrijdingsmiddelen of chemicalin.
Zand wat je op een beurs of reptielen winkel koopt is vaak wel vele malen mooier en in veel kleur-varianten te verkrijgen..

Aankleding

Een terrarium is er ook voor het oog natuurlijk en een klimmend soort moet ook de mogelijkheid hebben om te klimmen. Een tip: Zoek uit welk soort je gaat houden, kijk naar de specifieke eigenschappen van dat soort en richt daar je terrarium op aan. Voor een klimmend soort kun je takjes of grote stukken kurk in je terrarium zetten, voor bodem-bewoners is het mooi om veel schuilplaatsen te maken op de grond. Let wel op dat deze niet te zwaar zijn, mocht je dier gaan graven moet deze niet geplet worden door bijvoorbeeld een granieten drinkbak of rotsblok.. Nep-planten kun je ook gebruiken maar let op dat je dier zich hierin kan verstoppen en dit gevaarlijk kan zijn als je bijvoorbeeld gaat voeren. Let bij tropische soorten goed op dat je materiaal zoals kurk niet gaat schimmelen. kijk het materiaal daarom regelmatig na..

Verwarming
Ook heel belangrijk, Welk dier ga je houden en waar houd deze van. Er zijn variaties, er zijn lampen, warmte-kabel en warmte-matten. Gebruik geen warmte-stenen omdat het dier zich hieronder kan ingraven en daardoor veel te warm word. Bij lampen moet je zelf zien wat het beste is, dit ligt ook aan de grootte van je terrarium en wat voor dier je houd. Warmte-matten: Leg deze niet onder je terrarium, hierdoor kan het gaan scheuren, ook belangrijk is dat als een schorpioen het warm heeft zich gaat ingraven om verkoeling te zoeken, maar dat werkt dan tegenovergesteld omdat het daar steeds warmer word, bevestig deze dus aan de achterkant of zijkant..

Dag/nacht
Een goed dag en nacht-ritme is noodzakelijk, dus laat niet de lampen 24\7 branden maar zet deze aan in de morgen en uit als je naar bed gaat (niet te laat naar bed he?) Nog beter is de lampen aandoen als het buiten net licht is geworden en uitdoen als het net donker is, dan krijgt je dier de volle dag\nacht cyclus uit de natuur, dit hoef je niet handmatig te doen, maar kan je ook door middel van een tijd schakelaar nabootsen. Deze kosten maar 2 Euro bij de IKEA..

Voedsel
Het meest gebruikt worden krekels. Zoek wel een maat prooi uit die je schorpioen aankan! Tip, als je schorpioen er hard voor wegrent... is het te groot.... Je hoeft de krekels niet te bepoederen, maar geef ze om ze gezond te houden wel wat krekel-voer en wat water, eventueel water met vitamine preparaat. Water geven aan krekels gaat het makkelijkst met een kleurloos stuk keukenrol (dat goedkoopste keukenrol) en daar het water inspuiten, dan kunnen je krekels niet verzuipen en het word geen puinzooi in je krekel-box of doosje. En schorpioen voer je 1 2 keer per week, ziet je schorpioen er goed uit hoef je je nooit zorgen te maken, eet je dier de krekel niet binnen 2 dagen op, haal de krekel er dan uit om onnodige stress te voorkomen..

Gereedschappen
Is voor iedereen weer wat anders, maar wat ik gebruik zijn o.a. een groot pincet, voor voedsel resten te verwijderen en het schoonhouden van het terrarium, en natuurlijk het voeren.
Een klein schaartje, voor de leg-boortjes bij de volwassen krekels dames te verwijderen... anders gaan die eitjes leggen in het terrarium en heb je na een paar weken een bak voor mini-krekels... en dat zal je schorpioen niet op prijs stellen! Bij woestijn-dieren hoeft dit niet omdat de eitjes daar niet uit kunnen komen en verdrogen.
Verder voor het uitvangen een leeg krekel-doosje of iets anders dergelijks

Veel plezier met je keuze..


Rien Groeneweg & Jeroen Kooijman
Gelogd

Pagina's: [1]
  Print  
 
Ga naar:  

Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
Absado by Fakdordes.